Polower

Ruang Iklan

Friday, 24 June 2011

Kekejaman Duit! (18 SE)

Salam semua, mulakan hari Jumaat anda dengan senyuman. Ok sempena hari jumaat ni, KD nak citer sikit pasal kehidupan kite, smoge dijadikan pengajaran ye smue, bukan utk mengaibkan sesape. Perlu diingatkan kesah yang akan KD kongsikan ini memang serius. Kesah ni dikategorikan di bawah 18SE..eh tu bukan special edition mahupun sport edition k, tu SERIUS.ekekeke..Btol la, KD tak tipu, tgk KD wat muke serius amat ni.



Ok mcm ni kesah serius tersebut, KD ade kenal satu family ni, mmg kenal sangat la. Cuba bygkan kan ok mcm mn rupa family tu, ade sorang suami, isteri dan 2 orang anak lelaki yang masing2 berusia 10 tahun dan 1 tahun setengah. Senangkan nak imejin. wakakaka...ok kembali serius.


Sexceli, keluarga ni agak bermasalah, smuanya gara2 duit 65 sen (mcm rm lam nuffnag KD)..ok, tu tipu je, bukan duit 65 sen la, ni pasal duit je. Duit ni kekadang byk bg masalah kan? Byk sgt, akan ade masalah gak, kalu xde, lagik masalah. Duit ni bermasalah la..Len kali pakai sistem barter je la, beli kereta tuka dgn 10 ekor lembu, 5 kerbau n 16 ekor kambing. Pastu lam bank plak simpan la beberapa ekor lembu, ayam, ikan flower horn dan sebagainya, cukup mase akan bertambah la jumlahnye dlm bank..Ok, KD tau, KD dah melalut. Maaf, KD lupe lak ni entry serius.


Sambung balek, si suami ni keje kire ok la. Gaji xde la besa sgt, KD bole ckp cukup2 makan, maseh bole survive la, xde la kebulur anak bini die.Kete ade, rumah ade, moto pun ade.Nampak x bygn lelaki bertanggungjawab kat cni? Tp KD perasan lame dah perangai si suami ni. Curang? eh2 bukan.. KD x rase pun die jenis yg ade skandal sana sini, sbb muka die xde la kacak sgt mcm KD.

Perangai yg KD perasan adalah die suke ckp besar. Term cakap besar kat cni bukan dr segi suke berlagak walaupun itu adalah definisi sebenar cakap besar. KD ubahsuai sket maksudnye, tp kalau buat karangan BM jgn ikut maksud yg ni ye. Mcm ni, si suami ni, mmg bermulut manis, kekadang percakapan die tu mmg kite akan percaya dan meyakinkan. So kite akan seolah2 kagum la kan. Tapi hakikat sebenarnye, ape yg die ckp tu mungkin 1 je dr 10 yg betul. Kalu ikut penerangann KD, situasi ni lebih kepada suke berbohong kan? x kesah la, KD nak juge gune term cakap besar tu, sbb tym die cakap, mmg suare die besar.

*rehat jap, x biase menaip kat kibod komputer. Biase KD guna type writer je..mmm..bole tuju lagu?*




Ok sambung balek, al kisahnye bbrp bulan lepas, si suami ade jumpe KD. Katanye nak pinjam duit, dalam 5 ribu. KD tanye, pehal die nak pakai duit ttber lak kan. Die ckp die transfer tempat keje, die nak setelkan loan motor die, sbb toke kedai moto tu ckp kat die, kalu lu mahu pindah tempat kilija, lu kasi abis lu punya hutang dulu la. Kat cni KD dah rase len mcm, pehal plak toke kedai tu nak kecoh2. camne plak die tau beliau mahu pindah. Kalu si suami tu nak pindah biar je la, yg penting tetiap bulan baya. Tengok, bole die nak tipu KD dgn alasan tahap anak itik je..Pastu KD gtau la, bukan KD tanak bagi, KD memang ade juta-juta lam bank, tp KD nak pakai gak duit tu nak beli ferrari. Tapi beliau masih mendesak sampaikan KD sesak napas, pastu KD msg kwn KD, suruh die kol, kunun2nye KD diperlukan segera kat opis sbb opis dirompak dan ade 15 orang dijadikan tahanan, dan 2 dah mati ditembak kat kepale ade meeting.

KD rase x sedap ati, bukan sbb KD tipu die, tp ttg sikap pelik die tu. KD pun kol bini die, die tau ke hal ni. Sang isteri pun terkejut ala2 beruk. Die ckp kat KD, jgn sesekali bg si suami duit tu. Opkos la, kalau KD bagi, melepas la nak beli ferrari. Die ckp, nanti die citer kat KD. Perlu diigtkan ye, KD amat rapat ngan family ni, dah mcm kluarga sendiri. Bukan KD saje2 nak menyibuk. KD dah anggap dorang ni mcm abang n kakak KD.

*forward ke hari si isteri membuka cerita*

Si isteri telah bercerita bahawasanya, pada suatu hari yang hening, beliau telah mengantoikan si suami. Beliau telah menemui satu list yg dalam perkiraan beliau ketika itu adalah hutang2 yg ditanggung oleh suami. oamigod2.. Beliau sgt terkejut lagi seperi beruk. Beliau ade ckp, mmg lame dah pun die mengalami masalah kewangan, tp syukurlah sbb die stay ngan family die kat kampung, anak die skolah kat situ, die ckp, every week si suami bagi 50 je.mane cukup bhai, 50 hengget tu bwk g pasar, satu plastik kecik je dpt. Mane nak bli pampers lagi, susu anak lg. Sib baik la mkn minum x yah risau sgt, stay ngan family, mkn je la ape yg ade kan. Sexceli, die ade ckp, agak lame jugak la hubungan dorg ni agak renggang. Kesian plak KD dengar kesah die kan. Die pun dah mula berniaga kecil kecilan sbb tanak bergantung sgt ngan family. Tp si suami ni mmg muke xde perasaan langsung. x paham tol la KD.

Sesi dgn si isteri dah selesai, seterusnye sesi ngan si suami plak. Tanye punye tanye, baru la die mengaku, die ade berhutang sana sini. KD tanye la apsal sampai tahap mcm tu skali. Gaji x cukup ke? ko berjudi ke? Sesia je KD beremosinal bagai, die tetap dgn muka x bersalah dan xde perasaan. KD ckp, pepandai ko la. Pastu die ckp plak, kalu aku utang ngan along agak2 ko ok x? wowowowowo..kepale hotak ko nak pinjam kat along. akai simpan mane wei?! geram tol KD..pinjam along sbb nak setelkan utang die tu..wadefish??! x ke tu carik nahas namanye..sorry2.. Terlebih emo sudah..hehehe..KD ckp kat die, try pinjam bank la..die ckp, dah pinjam bank, tu pun baya sangkut2, kalu die nak pinjam lg, sah2 x approve. Byk dah nasihat bg, tp die jenis kat depan "ye ye, aku paham", pastu hampeh..

Panjangkan citer KD? Try nak pendekkan la. Ok mlm tadi, si suami bagitau kat si isteri, esok jumpe kat Majlis Islam (jap..org nak cerai g Majlis Islam ke? KD x tau sgt bab2 nie), kalau betul2 isteri tu tanak sesame dah ngan die. KD rase die gertak je tu. Tp si isteri ni mmg dah tawar hati, mkn hati lame dah. Si isteri pun bersetuju tanpa byk soal. omaigod2...turn si suami plak terkejut beruk. Ambik ko..Terlajak perahu, boleh diundur, terlajak kata buruk padahnye.ewah2~ terasa cam Karam singh plak. KD pun x tau ape kesudahan citer dorg ni, mungkin ade kat ctu kot tym ni.KD tak menyebelahi sape2. KD cuma doakan yg terbaik tuk dorg. Kesian ngan anak2 dorg tu.Sama2 kite amik pengajaran k.




Kesimpulan: Duit memang berkuasa. Klik la iklan dlm belog KD, KD ade enampuluhlimasen je. skit g nak dpt beli ferrari.

6 comments:

misspurple said...

haha pnjg lebor cite nih..btw ! nsa suka jln cite and pnulisan dia :)

KumbangDesa said...

Hahaha..sangat pjg kan? letih ooo menaip, bise pakai typewriter jek, sexpert lgk (ok, tipu)..ekekeke

misspurple said...

ahaha tape2,nsa tau KD gebang :) haha BTW,mmg ptot pon si suami 2..duet x pnting tpi kalo dah smpai cmtuh ? hurm,btter jd jnda =.='

KumbangDesa said...

btol gak tu..susah gak wooo, kalu sampai libatkan anak bini ni. nak bg mkn pakai lg. byk org amik jln mudah g berutang kliling pinggang *esemen, terserius plak*

Adzriel @ Liza AB said...

mula2 dulu approve tapi duit tu bukan dia bayar hutang tapi lupa diri guna utk benda lain. banyak berlaku hal macam ni. pinjam along memang lebih teruk. dia kena berusaha buat kerja sampingan utk bayar hutang2 tu. normallah isteri dia tak kisah kalau bercerai pun. lebih baik menjanda drp bini pulak nak menanggung makan suami. kan dah terbalik tu. eh... boleh wat entry ni.. he..he..

KumbangDesa said...

susahkan manusia ni..mcm2 perangai..mase senang x igt mase susah. tapi bile bercerai, yg kesiannye anak2 la. Jdk mangsa keadaan. Tp kalu dah jodoh mak bapak dorg sampai takat tu je, nak buat camne. Yg penting mak bapak ni tau tgjwb masing2. *sigh*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...