Polower

Ruang Iklan

Friday, 29 July 2011

Orang Puteh memang KINKY!!


Ari ni KD nak share sikit betapa peliknya bahasa English. Tapi mungkin sebab kite dah biase dengar dan ade yg menggunakan English ni sbg bahasa pertuturan di rumah, pejabat, toilet, pesbuk, tuiter dan sebagainya, menyebabkan kite kurang perasan kepelikannye. Pelik bg KD sbb KD ni org kampung yang jarang gune English, lidah yg slalu mkn belacan katanye (walaupun MUET KD band 6- terriak di hari Jumaat*istighfar*). Kat opis blakang kire la, KD ni keje kat multi-racial campany, org India ade, org puteh ade, negro pon ade. Tak kan nak balun bahasa Melayu kot. Terpinga2 dorang tu kalu KD bantai gak ckp melayu..hahaha

KD mulakan dengan kotak. Omputehnye box kan? kalu banyak jdk boxes.
Tp kalu ox jdk oxen, bukan oxes.

Seko angsa adalah goose, tp kalu banyak kite panggil geese
tp nape kalu moose kite x panggel meese

Mouse adalah seekor tikus, mice plak adalah berekor-ekor tikus
Tuko plak kalu house..sebijik rumah panggil house, kalu banyak houses, berdasarkan teori tikus di atas, bukankah sepatutnye rumah yg banyak dipanggil  hice..hehehe

Plural utk man adalah men, tapi nape plural tuk pan org x panggel pen?

Kalu gigi sebijik..bahase omputeh panggil tooth kan, kalu gigi banyak2 adalah teeth
Kalu booth, jdk beeth kah? oh tidak~

Sexceli, banyak lagi, ni sbg contoh jek..mungkin entry ni seswai tuk org2 kampung mcm KD je kot...Korang org2 bando mane nak kawan ngan org kampong cam KD ni. Korang spiking, KD ckp melayu, dah la pelat lak tu..hehehe

Satu lagi KD nak pesan ni, dalam menempuh kehidupan mendatang yang penuh ranjau, onak dan duri amatlah penting Inglish edukesyen..Jgn abaikan ye adek2 dan jgn dilupe jugak bahase ibunda kite~ 



KD tau la bahasa lam belog KD ni tunggang langgang, bukan ape sbb nenek KD belah ayah orang sepanyol, atok KD belah mak orang pilipin..hahaha

Terima kasih banyak2 @ Tengkius

8 comments:

belogkiter said...

hihi. comel je entry ni..

zabedah sulayman akhlakhen said...

kiranya KD ni campuran SepanPin @ PiliNyol la...hahahahahahhahahahahahahaha....

KumbangDesa said...

@belogkiter
ala~ jgn la gitu..malu la~*sambel melibas2 manje kepak* hahaha

@zabedah
pandai ko ye bedah..hehehe

Aien Najib said...

HAHAHAHAHA .muet band 6 tu yg tak tahan tu .hebak kemain :p

KumbangDesa said...

@Aien
La~ nampak ke?susah payah KD mengedash bagai utk ilangkan sedikit perasaan bangga diri..hahaha..xde la..memain je tuh

Aien Najib said...

HAHA .taw dh :p neway ,post kali ni best gilos .HAHA .keepm it up taw .ain rajen dtg sini .tp tak rajen komen :p

Jieha mohd said...

hahah kelakar.but mmg susapon english..btw kne sllu gune n sllu ckp.. if not..haha kompius jdik nye.. :)

amir aizat said...

haha tergelak ni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...